Детски легла къщички за възпитание по метода на Монтесори - Kindy.bg

Предизвикателството
да бъдем родители…

Родителите стават все по-заинтересовани към създаването на подходяща домашна среда за доброто развитие на своите деца. Една тема, която накара много хора да говорят за леглата Монтесори. Ние от екипа на Kindy, развълнувани от същите теми като родители, търсейки информация и възможности за създаване на подходяща среда за развитието на нашите деца, се вдъхновихме да създадем продукт достоен с качествата си да бъде част от израстването на всяко дете. Ето защо решихме да споделим нашето познание и да бъдем полезни с повече информация.

Как леглото може да стимулира развитието
на вашето дете?

Малките деца се възползват от свободата да изследват.

Монтесори детската стая включва специфични елементи, които ще подкрепят
развитието на вашето дете, като един от най-важните елементи е леглото на пода.

Как леглото може да стимулира развитието
на вашето дете?

Малките деца се възползват от свободата да изследват.
Монтесори детската стая включва специфични елементи, които ще подкрепят
развитието на вашето дете, като един от най-важните елементи е леглото на пода.

СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ
Масово предлаганите креватчетата и кошари са повдигнати на високо разстояние от пода и ограничават способността на детето да се движи свободно. Какво означава „свободно“? Когато бебето или детето са “затворени” и ограничени до мястото си за сън, това ги държи зависими от възрастен, който да им помага, когато са готови да се движат, да играят, да се занимават или да практикуват умения за самообслужване.
УВЕРЕНОСТ И АВТОНОМИЯ
Без ограниченията от височината на креватчето или стените на кошарата, децата са свободни да наблюдават и изучават визуално повече от околната среда, да правят по-големи движения, които телата им естествено копнеят, и могат успешно да стават от собствените си легла, когато почувстват необходимост. Това доверие за автономия помага да се задоволи нуждата на малкото дете от независимост, което повишава увереността му и минимизира борбите за власт.
СТИМУЛИРАЩА СРЕДА
Свободата на детето създава предпоставка за взаимна изгода както на детето така и на родителите. Достъпа до заобикалящата среда и безопасното пространство на детето осигурява свободно време за родителите.
ИЗГРАЖДАНЕ НА НАВИЦИ
Постоянната рутина в използването на легло на пода от ранна възраст може да помогне за предотвратяването на това детето да иска да играе вместо да спи.
ПРОСТРАНСТВО ЗА ИГРА
Визуалната прилика на леглата с “къщичка” предразполага децата да ги харесват толкова много, че сами да пожелаят да прекарват времето си там, като ги приемат като свое собствено пространство.
ВЗАИМНА ПОЛЗА
Децата се насърчават да изследват заобикалящата ги среда - и света - когато не са ограничени. В същото време свободното пространство за игра осигурява стимулираща среда на детето, за развитие на въображението му, двигателните умения, както и уменията му да играе самостоятелно без нуждата родител или устройство, които да го забавляват.

Как да изберете легло
за вашето дете?

Безопасност
Каквото и място за сън да създадете за вашето бебе/дете, безопасността трябва да е на първо място. Уверете се че избраният от вас вариант предпазва от директно претъркулване на детето – спрете се на вариант, който има ниска преграда в зоната на сън.
Лесно влизане и ставане от леглото
Изберете легло, което ще позволи на децата да влизат и излизат самостоятелно
Материали и изработка
преди всичко леглото е за почивка, така че спрете се на рамка изработена от естествени материали и матрак, който отговаря на изискванията за комфорт и правилно развитие на детето.
Цена
Често леглата от типа Монтесори са на по-висока цена. Убедете се че материалите, от който е изработено леглото са от качествена дървесина, а не алтернативите предлагани на пазара, като ПДЧ или MDF, с добра обработка и отговарят както на здравината, сигурността и комфорта, които очаквате.